iL Boccone is een gezellig Italiaans restaurant tegenover
Het Rubenshuis, in hartje Antwerpen. We serveren vele heerlijke huisspecialiteiten samengesteld door onze chef-kok, typisch Italiaanse gerechten, pasta's en pizza's.
U kunt genieten van onze gerechten op het overdekte, sfeervolle patio of buiten op ons terras.
De Wapper het mooiste plein van Antwerpen
De Wapper is een plein in de Belgische stad Antwerpen, gelegen tussen de Meir en de Stadsschouwburg, dat vernoemd is naar de grote waterkraan die destijds naast de Herentalse Vaart stond en die diende om drinkwater uit het kanaal te wappen (wippen). Het dankt zijn bekendheid aan de aanwezigheid van
Het Rubenshuis, het woonhuis van Peter Paul Rubens. Ook de schilder
Alexander Adriaenssen woonde op de Wapper. Het plein werd in 1972 aangelegd.
De Geschiedenis van de Wapper
In 1490 werd een rui gegraven in het midden van de plaats waar nu de Wapper ligt. Deze rui, ook wel zoetwatervaart, Herentalse vaart of Nieuw Schijn geheten, zorgde voor drinkwater in Antwerpen. De Schelde was daarvoor niet bruikbaar, omdat dat water zout was door de getijdenwerking. De rui sluit aan op de Meir, oorspronkelijk een meer of moeras, en sinds de 14de eeuw drooggelegd en geplaveid of vervangen door kanalen.
Tijdens de eerste helft van de 16de eeuw begon men met de overkapping van deze rui. In 1819 was de rui volledig overkapt. Ondertussen bouwde men een huizenrij op deze overkapping, waarvan het bekendste het Geleyhuis uit 1545 was, tegen de Meir. Aan weerszijden van de huizenrij ontstonden nieuwe straten, de Wapperstraat aan de westzijde en de Rubensstraat aan de oostzijde. Tussen 1966 en 1969 werd de hele huizenrij gesloopt, waardoor de Wapper opnieuw een open ruimte werd. De reden voor de afbraak was de geplande aanleg van een brede invalsroute tussen de Ring van Antwerpen en de Meir. De baan zou zo een verlengde worden van de autosnelweg van Turnhout naar Antwerpen. In 1915 was ook al eens het idee geopperd om de Rubens- en de Wapperstraat in te ruilen voor een avenue. Deze plannen gingen uiteindelijk niet door en in 1972 werd het plein aangelegd, zoals we dat vandaag kennen.
De bekendste gebouwen
Het RubenshuisHet Koninklijk Paleis